nieuwsarchief

Regio Leuven rond de transitietafel (gepost op 17 december 2008)

Dag iedereen,
Hier volgt een kort verslagje van onze eerste bijeenkomst op dinsdag 9 december van Transition Town ‘Groot Leuven’. Iedereen die erbij was: bedankt om te komen en hou ons zeker op de hoogte van nieuwe initiatieven. Voor de mensen die er niet bij waren: we hopen u alleszins op een volgende bijeenkomst te zien.
Misschien eerst eens uitleggen waarom we besloten om met Groot-Leuven samen te komen. Op de vormingstweedaagse waren er uit Leuven en uit de dorpen rond Leuven te weinig mensen om al echt met een transitie-initiatief te beginnen. Daarom besloten we samen te zitten met een aantal mensen uit de streek van Leuven. Dit leverde zeer toffe en leerrijke contacten op. Zo leerden de Leuvenaars de enthousiastelingen van Schriek kennen, enzoverder.
Na de vormingsavond over transitie en TransitionTowns van het Masereelfonds, besloten we een eerste bijeenkomst te organiseren. Ondanks het feit dat we geen reclame of publiciteit maakten, was de opkomst veel groter dan verwacht. We zaten al gauw met zo’n 30 mensen. We begonnen met een voorstellingsronde, omdat de voornaamste doelstelling van de avond was om elkaar te leren kennen. Daarbij moest iedereen zeggen waarom hij of zij naar de avond was gekomen en wat hij/zij interessant vond aan het TransitionTowns verhaal. Je kan je wel voorstellen dat die voorstellingsronde heel wat tijd in beslag nam met zoveel deelnemers. Daarna splitsen we op in groepjes: de groep Leuven, de groep Wijgmaal en de groep ‘Groot Leuven’. (met mensen van Tienen, Rotselaar, Veltem, Begijnendijk, …)
In de Leuvense groep probeerden we een agenda voor de volgende vergadering op te stellen. Deze vergadering zal voornamelijk gaan over hoe dat we ons praktisch kunnen organiseren en hoe we van start kunnen gaan. Deze vergadering vindt plaats op 8 januari van 20.00 uur tot 22.00 uur in ‘’t Gesonken Skip’, het autonoom sociaal centrum (‘kraakpand’) Vaartstraat 30 in Leuven (helemaal in het centrum dicht bij het Vredegerecht). We vragen wel dat iedereen die naar deze vergadering komt de basishandleiding transitie-initiatieven leest. Noteer je vragen of opmerkingen op de basishandleiding, we zullen deze bespreken als eerste punt op de vergadering. Verder zullen we bespreken hoe we een stuurgroep kunnen vormen, hoe we onszelf kunnen vormen en activiteiten in elkaar zetten rond bewustmaking, enzoverder. Tot dan!
Naast de Leuvense groep zaten er ook 5 mensen (Martina, Martine, Geert, Stefan en Rudi) uit Wijgmaal bijeen. In dit gesprek werd afgesproken dat nadat nog 1 persoon de 2-dags in Gent heeft bezocht wij begin februari 2009 opnieuw samenkomen. Waarschijnlijk in een klein vergaderzaaltje van de Ymeria (Sportlokaal Wijgmaal, organisatie door Martina en Martine). Ondertussen zullen wij verschillende personen (kennissen, vrienden enzovoort) uit Wijgmaal informeren over deze vergadering. Ook is het mogelijk dat wij op 19/12 in de Hadrianusstr.7, in Wijgmaal de film over Cuba kunnen bekijken (initiatief van EVA vzw).
Voorlopige Contactpersonen:
Wijgmaal: martina@ppo
Leuven: deirdre@vodo.be
Begijnendijk: Frank Ruymen [frank.ruymen@telenet.be]

Bedankt Riet voor de lekkere transitie kruidenkoek (met handgemalen meel!), Filip (?) voor de gember-met-kweepeerconfituur-taart , Deirdre voor de warme chocomelk en Martina voor de vergaderruimte.
Groetjes
Deirdre


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop