nieuwsarchief

Mortsel gaat ervoor! (gepost op1februari 2013)

Dinsdagavond 8 januari in zaal ‘t Parkske. Half zeven. Tafels aan de kant, stoelen klaargezet... hoeveel best? Er waren een 20-tal mensen die op de doodle hadden ingeschreven voor deze doorstart, maar eh, of die er ook echt allemaal gingen zijn? OK, 20 stoelen dan maar. Als de helft komt, zullen we al heel blij zijn. We kunnen er nog altijd wegzetten.
Ook de muren pakken we aan: we plakken ze vol kettingpapier bij wijze van flip chart (da’s ook recycleren, met dank aan Kris uit Edegem), en hangen alvast de thema’s uit die we zeker met de geïnteresseerden willen bespreken. Het ziet er vrolijk uit. Beamer en laptop staan ook klaar. Ze mogen komen.

Tegen de officiële start om acht uur is het zaaltje al behoorlijk volgelopen en moeten we zelfs stoelen bijzetten. Wat een opkomst!

First things first: wat is de Transitiebeweging? Luc Vermeeren van de Antwerpse Transitiebeweging was zo vriendelijk om tijd te maken en onze doorstart in te leiden. Heel subtiel had hij de mensen briefjes met kernbegrippen in hun handen gestopt zoals “piekolie” en “permacultuur” en vroeg dan telkens “wat weet je hierover”? Nog niet genoeg, zo bleek, en dan kregen we van hem meer uitleg. 

Dan volgde een overzicht met de “Eerste Transitiezaadjes”, zaadjes die de afgelopen 2 jaar in Mortsel gezaaid waren, en hoe n.a.v. het Transitie-standje op Sing for the Climate de belangstelling lokaal serieus toegenomen bleek. Nog even trots het clipje van S4TC Mortsel getoond (niet iedereen was erbij kunnen zijn in september).
Vervolgens een pauzeke (met gezamelijk meegebrachte drankjes en knabbeltjes) waar de mensen al heel geanimeerd met elkaar begonnen te kletsen en te netwerken. Het ijs was al goed gebroken, leuk om zien.

Daarna lieten we Rob Hopkins, “Transition Man himself”, aan het woord, via het YouTube filmpje “The Next Ten Years”: een korte, gebalde samenvatting van enkele initiatieven en Rob’s conclusie dat mensen in eerste instantie genieten van het “samen dingen verwezenlijken” en “creatief zijn met de buren”, terwijl de gemeenschap daar natuurlijk onrechtstreeks baat bij heeft en aan veerkracht wint.
Dit filmpje om de “goesting” aan te wakkeren en te tonen dat mensen samen heel wat kunnen verwezenlijken.

Maar dat de goesting al volop aanwezig was bleek duidelijk in de volgende activiteit. Via onze “post-it brainstorm” (op het kettingpapier dus) kregen we er zicht op voor welke kernthema’s het meeste animo is (zodat we prioriteiten kunnen stellen), met welke bestaande verenigingen en organisaties we kunnen samenwerken en wie bereid is Transitie Mortsel mee actief te ondersteunen. Binnen de paar minuten leek ons zaaltje op een bijenkorf: er werd druk geschreven, rondgelopen, geplakt en overlegd. Met z’n allen hebben we dan de resultaten overlopen en een paar beslissingen genomen. Zoals: dat we al meteen een paar themagroepjes kunnen opstarten. Absolute nummer één is het thema Voeding, gevolgd door Duurzame Consumptie, Energie, Mobiliteit en Afval. Een greep uit de ideetjes: geveltuinen promoten, bijenhotels voor meer bestuiving, samentuinen met Velt (al heel concreet), guerilla gardening, digitale reclamefolders (ipv papier), terracycling, “afval bestaat niet’ info, delen van auto’s, bakfietsen en krachtfietsen, inspanningen fietsbeleid Mortsel op agenda houden, ijveren voor ondertekening van Burgemeesterconvenant door Stad Mortsel, groendaken, consudelen, Repair Café, bewustmaking “Schone Kleren”... en zo veel meer.
Andere voorstellen rond o.a. Onderwijs, Innerlijke Transitie, Geld & Economie, Wonen gaan voorlopig even in de koelkast tot er voldoende vrijwilligers zijn om ook deze themagroepjes mee te ondersteunen.
Ondanks het late uur werd er nog druk nagepraat en meteen ook een datum vastgelegd met de “trekkers” van de verschillende themagroepen om verdere praktische afspraken te maken.

Met een paar helpende handen het zaaltje opgeruimd en helemaal opgeladen van de energie naar huis. Mortsel, hou u vast, hier komt Transitie!


Wil je ons contacteren, meer weten, meedoen?
Mail: transitiemortsel@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/TransitieMortsel?fref=ts


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop