nieuwsarchief

Repaircafe in Lubbeek (gepost op 19 september 2013)

Gezellig en gemoedelijk: het eerste Repair Café  van transitie Lubbeek

Een gezellige boel was het zondag 8 september in Lubbeek.
Onder een stralende hemel smulden we van de zelfgebakken cake en van de lekkere transitie-ijsjes van de fietskar- met- zonnepaneel  van ijsambacht. 
De kinderen maakten kleurige vogelhuisjes met recuperatiemateriaal en ze konden hun boeken kaften met afgedankte  affiches van het cultuurcentrum van Leuven.

En de grote mensen, die kwamen  langs om hun oude spullen weer een nieuw leven te geven. 

Handige Toon 

Aan de lijmtafel van Toon alleen maar glunderende gezichten: we hebben een onmogelijke gedaan! We hebben een onherstelbaar lampje met een gebroken las op een alternatieve manier hersteld.

Tim,  de trotse eigenaar van het lampje,  vertelt dat hij al naar drie winkels geweest is in Leuven, maar dat hij telkens te horen kreeg dat zijn lampje niet meer te maken was.  Maar dankzij het magische “kneedbare staal “, een soort polyesterhars,  en de vlijtige vingers van Toon is het toch gelukt.  Toon is in het dagelijkse leven uitbater van ijzerwinkel Van Eyck in Leuven.  En hij doet niets liever dan repareren met  zijn vijzen en lijmen. Het repair café is hem dus op het lijf geschreven.  

Op naar de volgende reparatie: een  kapotte stoel. Aan de slag met de zaag, de vijzen en de lijm.  

De mannen van den ellentriek

Ondertussen  staat er binnen een wachtrij bij de mannen van de elektrische reparatie: Dré en David.

“We hebben al een slijpschijf, een radio en een droogkast gerepareerd.  Nu hebben we een kapotte stofzuiger gedemonteerd.  “ 
Hilariteit als de stofzuiger weer in mekaar staat en wanneer blijkt dat er één onderdeel vergeten is.  Bewondering als de stofzuiger na een nieuwe hermontage blijkt te werken.  Diane kan haar huis weer  stofvrij houden.
En Thomas mag weer op zijn twee oren slapen nadat zij wekker gerepareerd is.  Niet zo makkelijk, want die wekkers zijn haast niet open te krijgen.   Maar Dré en David laten zich daardoor niet afschrikken.  

Passie voor de fiets

Fietshersteller  Stijn heeft al zijn materiaal bij. Zijn reparatietafel ziet er piekfjjn uit.  Fietsen is zijn passie, fietsen repareren zijn uit de hand gelopen hobby.  Hij probeert geduldig een kapotte fietslamp met dynamo te herstellen. 

Vlijtige vingers

Aan haar naaitafel heeft Greet al  een hoeslaken voorzien van nieuwe rekkers, een draagmandje voorzien van nieuwe draagriemen en  een jurkje van spaghettibandjes.  Nu is ze druk in de weer met een  niet voor de hand liggende reparatie.  Christophe wil een oude leren stroperstas gaan gebruiken als rugzak.  Dat is net iets te moeilijk voor de naaimachine, dus dan maar met de grote stopnaald en vingervlugheid aan de slag.

Moe maar tevreden

Alleen maar blije gezichten na afloop van het eerste  repair café in Lubbeek.  En we moeten eerlijk zijn: niet alles is gerepareerd geraakt.  Maar ook dan zijn de mensen tevreden naar huis gegaan. Want er werd wel een diagnose gesteld: de boormachine heeft een kapotte schakelaar, en de oven heeft een defect verwarmingselement.  En dan weten ze precies welk wisselstuk ze zullen nodig hebben voor de reparatie, dus dat is een flinke stap vooruit.

Proficiat aan alle gedreven vrijwilligers die moe maar tevreden huiswaarts keerden. 


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop