nieuwsarchief

Nieuws vanuit Mortsel (gepost op 13 oktober 2013)

Beste actieve leden en supporters,

Een poos geleden werden ook in Morstel Transitiezaadjes geplant.  

Jullie hebben op verschillende manieren getoond ons pril plantje ook te koesteren en ons op die manier een hart onder de riem gestoken.
Wisten jullie dat we al met 26 actieve leden zijn, 112 supporters tellen en dat 87 mensen ons ook via onze facebookpagina volgen?
De ideeën van Transitie worden dus door steeds meer mensen gedragen :-)
Via deze nieuwsbrief wensen we jullie in een notendop te informeren over de lokale groei en bloei van onze beweging.

Tijdens de Jaarmarkt op zaterdag 21 september was er heel wat interesse aan onze Transitiestand.
De foto's van de Jaarmarkt en onze Transitiestand zijn te bekijken via https://www.facebook.com/media/set/?set=a.514272381997508.1073741836.397409673683780&type=3
Het was een prachtige dag, dankzij het samengaan van allemaal sympathieke harten-hoofden-handen :D
Dikke merci aan alle helpers, voor, tijdens en na!

Op woensdag 16 oktober 2013 steken we, samen met ons Voedselteam, 11.11.11. een handje toe op de markt van Mortsel bij hun soepactie in het kader van de actie "Ik kook van woede".
Meer algemene info via www.ikkookvanwoede.be
De soep wordt door het OCMW van Mortsel gemaakt met zoveel mogelijk overschotten van lokale en biologische groenten, zodat we geen voedsel verspillen en onze ecologische voetafdruk klein houden.
Onze dank gaat hierbij uit naar bio-boerderij De Kijfelaar (http://www.dekijfelaar.be/), waar we met ons Voedselteam mee samenwerken!
Als we met onze oproep heel wat mensen aan de soep krijgen, dan kunnen we een sterk signaal geven!
We zijn reeds met een aantal helpende handen, maar als je toch nog wil meedoen dan ben je zeker nog van harte welkom!
Er zijn twee shiften voorzien:
- van 8.30 u. tot 10.30 u.
- van 10.30 u. tot 12.30 u.
We verzamelen om 8.30u aan de houten poort van het Stadhuis en bouwen daarna ons kraampje op de markt op.

Op donderdag 17 oktober 2013 gaat het Transitiecafé en de thema-avond 'Energie en samen ondernemen' om 19.45u door in de Kaleidoscoop.
Onze gastspreker Marc Bellinkx zal het hebben over lokale elektriciteitsopwekking, slimme meters en slimme netten. 
Zie bijlage voor meer info.
Iedereen alvast van harte welkom!
Deze avond wordt georganiseerd door onze Themagroep Energie.
Zonder als Transitie Mortsel in deze materie standpunt in te nemen, menen we wel dat over energie het laatste woord nog niet is gezegd en leggen we graag verschillende perspectieven naast elkaar.

“Klimaat en sociale rechtvaardigheid” organiseert Een trein naar Warschau van 15 tot 18 november tijdens de internationale klimaatonderhandelingen.
Dit om onze overheden zachtjes te stimuleren om éindelijk actie te nemen.
Meer info om ook jouw plaatsje te reserveren en een lijst van steunende organisaties kan je vinden via http://train.climatejustice.eu/
Jan Adams gaat alvast mee met de trein naar Warschau.
Het zou enorm tof zijn mocht ook jij meegaan!
Laat het ons gerust weten: samen gaan is leuker :-)

Op 
zaterdag 16 november 2013 om 10u organiseert Transitie Vlaanderen een grote uitwisseldag in De Nieuwe Vrede in Berchem (Vredestraat 16-21) om samen ons enthousiasme, onze successen, vragen en problemen over Transitie met andere transitiegroepen te delen en om van elkaars ervaringen te leren. 

Meer info en inschrijven kan via http://www.transitie.be/

Ook het Voedselteam groeit stap voor stap verder. Ondertussen zijn we reeds met 36 deelnemende gezinnen.
Tijdens de maand november 2013 (datum volgt nog) zal er bij Opnieuw&Co (Vredebaan) een eerste evaluatievergadering plaats vinden.
De mogelijkheid om op te splitsen in 2 teams en de samenwerking met andere mogelijke producenten (bv. naast groenten en fruit ook bio zuivel, bio vlees, ...?) zullen ook aan bod komen.
Degenen die interesse hebben zijn zeker welkom!

Ondertussen is er een voorbereidende vergadering mbt Repair Cafés achter de rug met Transitie Kontich, de duurzaamheidsambtenaar van Edegem en enkele geïnteresseerde reparateurs.
Het is de bedoeling om samen te werken aan de organisatie van Repair Cafés in de Zuidrand van Antwerpen.
Momenteel wordt er gedacht aan het organiseren van een Repair Café om de 2 maanden en dit alternerend in Kontich, Mortsel, Edegem en Hove.
Tegen het eerste Repair Café in Kontich op 14 december 2013 van 14-17u in de Abraham Hansschool (ingang Schoolstraat) zal er een affiche met alle data en plaatsen voor 2014 verspreid worden.  
De Milieuraad Mortsel heeft ook zijn ondersteuning hiervoor uitgesproken en er wordt ook samengewerkt met het Fietspunt en Opnieuw&Co.
Ondertussen hebben enkele mensen en organisaties zich reeds opgegeven om deel te nemen als reparateur, maar we zijn nog steeds verder op zoek naar geïnteresseerde reparateurs, helpende handen (bv voor onthaal, café, ...) en mensen met organisatietalent.
Laat het ons dus gerust weten als je zelf interesse hebt en/of mensen kent die hier interesse zouden in hebben!
Meer algemene info via www.repaircafe.be

De afgelopen maanden hebben reeds een 20-tal mensen interesse getoond om samen te tuinieren en werd er door de Themagroep Voeding - Samentuinen ism Velt ook hard gewerkt aan het opstellen van een voorstel tot advies mbt mogelijke percelen voor een samentuin, wat vorige donderdag op de Milieuraad werd toegelicht (zie bijlage).
Er zal hieromtrent een formeel advies vanuit de Milieuraad aan het Stadsbestuur gegeven worden. Wordt dus nog vervolgd.
Er zijn ook reeds verschillende mensen die hun tuin aanbieden om samen te tuinieren. Dit zal verder besproken worden op de Themagroep Voeding - Samentuinen en wordt dus nog vervolgd.
Hopelijk kunnen we op termijn via onze website in spe ook een ruimte voorzien waar vraag en aanbod hieromtrent kan gedeeld worden. Meer info hierover als onze website van start gaat.

Op de milieuraad kwam ook het voorstel tot advies over de Lage Emissie Zone (zie bijlage en werd ingediend door Jan Adams, lid van onze Themagroep Vervoer) voor de 2de keer aan bod.
Ook hieromtrent zal een formeel advies vanuit de Milieuraad aan het Stadsbestuur gegeven worden. Wordt dus ook nog vervolg.

Binnenkort (datum volgt nog) worden er ook Inloopdagen door Transitie Vlaanderen in Mechelen georganiseerd.
Dit is dicht bij Mortsel :-).   We hopen dus dat er heel wat mensen geïnteresseerd zijn om daaraan deel te nemen!
Meer info via http://www.transitie.be/inloopdagen

En om te eindigen nog een leuk liedje over permacultuur :-) via https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OqmvxBGwulY

Als je ondertussen zou wensen mee te werken aan een project, Themagroep of de Kerngroep (komt elke 25ste van de maand samen), geef ons dan gerust een seintje hé!

Alvast bedankt voor de samenwerking en suggesties/vragen zijn altijd welkom!

Enkel SAMEN zijn we sterk :-)


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop