nieuwsarchief

In het oog van de storm (gepost op 16 oktober 2013)

De wereldwijde klimaatveranderingen stellen de mens voor een van de grootste uitdagingen ooit uit zijn hele geschiedenis. Dat het klimaat verandert is op zich niet nieuw. Ook in het verleden zijn ganse beschavingen gemaakt en gekraakt door dergelijke veranderingen. Dat beschrijven Luc Goeteyn en Chris Jacobson uitvoerig in hun boek ‘In het oog van de storm – over mensen, geschiedenis en klimaatveranderingen’.

Het is echter voor het eerst in de ganse geschiedenis dat de mens zelf verantwoordelijk is voor de klimaatveranderingen, met name door de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien staat de mens voor een nog veel grotere opwarming van het klimaat dan hij in zijn ganse bestaan als soort ooit heeft meegemaakt. Tenminste, als de samenleving gewoon verdergaat zoals altijd en we de uitstoot van broeikasgassen gewoon verder de vrije loop geven. Maar dat hoeft zo niet te zijn. Vrijwel alle wetenschappers en kennisinstellingen van vandaag zijn het er over eens: het tij kan nog steeds gekeerd worden. De mens, zo betogen Goeteyn en Jacobson ook in hun boek, heeft ook in het verleden meermaals bewezen dat hij over een aantal sterke troeven beschikt waarmee hij de grootste crisissen te baas kan. Voor de uitdagingen van vandaag en morgen is dat niet anders. Maar dan moeten we, als individu en als samenleving wel nu in gang schieten.

Luc Goeteyn en Chris Jacobson maken eerst enkele sprongen terug in de geschiedenis en gaan op zoek naar inspirerende en hoopvolle verhalen uit het verleden. Vervolgens gaan ze dieper in op de huidige uitdagingen en hoe de lessen en ervaringen uit het verleden ons kunnen wapenen voor de toekomst.

Luc Goeteyn is geograaf-planoloog. Hij was verbonden aan de Bond Beter Leefmilieu, is adjunct van de directeur bij de Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen en is raadgever van Ingrid Lieten.

Chris Jacobson studeerde biologie en milieusanering. Als wetenschappelijk medewerker bij ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera, en hoofdredacteur van de milieunieuwssite ARGUSactueel.be volgt hij de milieuproblematiek op de voet.

Wanneer: woe, 30/10/2013 - 19:30 - 21:30
Prijs: € 5,00

Praktisch:
Vooraf inschrijven noodzakelijk via http://www.vormingplusmzw.be/in-het-oog-van-de-storm
Parkeergelegenheid vind je via www.parko.be Er is een bushalte tegenover het Vormingplushuis. Het station ligt op 500m. (achterkant station, naar links)


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop