nieuwsarchief

De levensduurverlenging van de kerncentrales onnodig maken, de prijzen op de stroombeurzen drukken,

Studiereis naar Denemarken. 100% groene stroom, 85% groene warmte. Een stroomprijs op de beurs die 40% lager ligt dan bij ons. Hoe doe je dat? Hoe beheer en beheers je dat?

 

Terwijl de oude kerncentrales steeds meer gebreken vertonen mikt de Zweedse coalitie op een verlening van de levensduur van de bestaande centrales.

In Duitsland, 27% groene stroom in 2013, is de prijs op de beurs inmiddels gezakt tot 35 €/MWh. Op de Nordpool in Scandinavië waar de prijs al jaren onder druk staat van de Deense windenergie, inmiddels 30% van de stroomproductie, is de prijs gedaald tot 30 €/MWh. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Noorse overheid elektrische auto’s in die mate stimuleert dat zij maand na maand de beste verkopende modellen geworden zijn. 1 nieuwe auto op 20 is er een elektrische auto. Met 30 €/MWh is elektriciteit dan ook een flink stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan ruwe petroleum die bij 100$ of 75 € per vat in ruwe toestand al 47 €/MWh kost. In Denemarken worden overschotten van windenergie steeds vaker gebruikt om warmte aan te maken en opgeslagen voor de warmtenetten. Steeds vaker is dat goedkoper dan biomassa, steenkool of aardgas verbranden.

In Frankrijk wist EDF een minimumvergoeding van 42 €/MWh te bedingen voor de stroom uit haar bestaande kerncentrales. In België was voor de stroom uit Tihange I na de verlenging sprake van een gelijkaardig bedrag. Daarmee zit de prijs 20% boven de prijzen op de Duitse beurzen en bijna 40% boven die in Scandinavië.

 

Hoe het gebruik van stroom voor verwarming er in Denemarken toe bijdraagt om de netten stabiel en de prijzen laag ondanks of juist dankzij de wispelturige bijdrage van wind en zon, valt te zien op de studiereis naar Denemarken die REScoop.be samen met ODE-Nederland, VIBE, Mondo en de Energofielen organiseert van 21 tot en met 25 september.

 

De datum van de sluiting van de inschrijvingen, 20 augustus, komt met rasse schreden nader.

Bent u nog niet ingeschreven doe dat dan snel.
Kent u nog mensen die een dergelijke reis interessant is stuur deze aankondiging dan snel door.

Inschrijven kan hier.

Voor meer informatie kan u bij mij terecht via dirk.knapen@rescoop.be of 0475 86 01 64.  


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop