nieuwsarchief

Beter laat dan nooit (gepost op 17 februari 2012)

Door allerlei omstandigheden is een verslag van het bezoek van Rob Hopkins aan de Belgische transitiebeweging in september vorig jaar in de verdrukking geraakt, en kregen onze transito’s alleen een summier fotoverslagje. Om het goed te maken nemen we daarom ter aanvulling alsnog onderstaand verslag over van Oikos, en verwijzen daarin naar de link van de presentatie die Rob Hopkins gaf.

 

Rob Hopkins (UK) gaf op 29 september een exclusieve lezing in Brussel*. Hij kon op veel belangstelling rekenen. Meer dan 500 mensen daagden op om hem te horen spreken over Transition Towns en hem hun vragen te stellen. Het was een erg boeiende avond waar de aanwezigen inspiratie konden putten uit de praktijkvoorbeelden van Transition Towns over de hele wereld.
 

Rob Hopkins is de oprichter van de Transition Towns. Zijn transitiebeweging, ondertussen in heel wat landen actief, waaronder België, werd in de Britse pers al omschreven als 'het meest grensverleggende sociaal-ecologische experiment van deze tijd’. Want het inspireert burgers om, weg van alle doemdenken, zelf iets te doen aan de klimaatopwarming en het einde van goedkope olie.
De Britse permacultuur-activist Rob Hopkins is medeoprichter van de eerste Transition Town Totnes (in 2006) en het Transition netwerk. De zogenaamde Transition Towns zijn lokale gemeenschappen - dat kunnen zowel dorpen, kleine steden als wijken in grote steden zijn - die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven meer duurzaam en minder olieafhankelijk te maken. Daarbij wordt er beroep gedaan op de eigen inzichten, wijsheid, creativiteit en ervaringen van gewone mensen. De kracht zit met andere woorden in de gemeenschap zelf.

Hopkins werd in 2004 geïnspireerd toen hij met studenten permacultuur de film The End of Suburbia zag. De beweging zelf werd in 2005 in gang gezet. Wereldwijd zijn er intussen al zo'n honderden van dergelijke initiatieven verbonden. Ook in ons land zijn er al diverse groepen van mensen die zich hierbij hebben aangesloten. Zo zijn er onder meer groepen in Antwerpen, Deinze, Ekeren, Gent, Leuven, enz.
 

Zijn boek: Het Transitie Handboek: van olie-afhankelijkheid naar lokale veerkracht heeft bijgedragen aan het inspireren van deze nieuwe Transitiecultuur. Hopkins onderhoudt ook een inspirerende blog: http://www.transitionculture.org. Hopkins heeft ook reeds op het podium van de beroemde TED-talks een interessante presentatie gehouden (zie http://www.ted.com). In een notedop van een kwartier legt hij uit waarom het einde van goedkope olie en klimaatverandering zo belangrijk zijn. En vooral: waarom de oplossing van mensen zelf komt.

De massale belangstelling voor de lezing bewijst dat mensen op zoek zijn naar een nieuwe beweging die een antwoord biedt op de ecologische uitdagingen van deze tijd, én mensen in tijden van individualisering terug samen brengt.

Herlees alvast het artikel over Transition Towns Totnes van Rudy Dhont dat verscheen in Oikos 45:

http://www.oikos.be/tijdschrift/

Rob Hopkins' presentatie vind je hier.

 

* Een organisatie van de Belgische Transitienetwerken, OIkos, MO* en Etopia

 

Foto's: Jean-Benoît Maréchal

 

Met dank aan Oikos


nieuws > nieuwsarchief / nieuws uit de lokale groepen
backtotop